Regeringen vill höja säkerheten kring sig själva

2:01 min

Nu tar regeringen hjälp av Säpo för att se över säkerheten i och runt Klarakvarteren i centrala Stockholm, det område där ett flertal regeringsbyggnader ligger.

För mindre än två månader sedan beslutades att säkerheten skulle höjas runt Rosenbad och statsministerns bostad. Nu är det alltså ett betydligt större område som regeringen vill att Säpo ser över.

– Vi ska bistå regeringskanslitet med att ta fram underlag för att kunna bedöma vilka åtgärder som är mest effektiva för att skydda det som behöver skyddas, säger Susanne Vikström, chef för enheten operativa åtgärder på Säpo.

De senaste dagarna har Norges statsminister Jens Stoltenberg hamnat i blåsväder för att Anders Bering Breivik kunde komma så nära en av regeringsbyggnaderna med sin bomb förra sommaren.

Terrorattentatet i Oslo har lett till säkerhetshöjningar även runt svenska regeringsbyggnader.

I början av sommaren berättade flera medier, bland annat Ekot,  att säkerheten kommer att höjas runt regeringskansliet Rosenbad där statsminister Fredrik Reinfeldt har sitt kontor. Där kommer trafiken att begränsas.

Men enligt ett regeringsbeslut som Ekot tagit del av har Säpo fått i uppdrag att även analysera säkerheten runt regeringskansliets verksamheter i och kring Klarakavarteren där alla departement ligger.

– Dels ska Säpo göra en analys av vad som behöver skyddas och  vilka uppgifter i verksamheten som ska hållas hemliga, säger Susanne Vikström på Säpo.

Säpo ska också göra det som kallas dimensionerande hotbeskrivning. Enligt Susanne Vikström på Säpo handlar det om att bedöma en tänkt angripares avsikt och förmåga att exempelvis genomföra ett terrorattentat.

Ekot har inte lyckats nå justitieminister Beatrice Ask eller någon av hennes två statssekreterare om bakgrunden  till Säpos uppdrag.