Malmö

Malmöbor vandrade mot antisemitism

1:15 min

Uppemot fyrahundra Malmöbor deltog under dagen i en judisk kippavandring genom staden för att ta ställning mot antisemitism. Vandringen är ett sätt att protestera mot de hatbrott judar blivit utsatta för på senare tid.

– Det är för att vi ska visa att vi finns, att vi kan visa upp våra Davidsstjärnor, vår kippa. Och vara stolta över att vara judar, säger judinnan Regina Lindelöf som var med i manifestationen.

Antisemitismen i Malmö har uppmärksammats internationellt på senare tid i samband med att hatbrotten mot judar ökat, och efter att kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) gjort uttalanden om att judiska församlingen hade kopplingar med Sverigedemokraterna.

Reepalu tog tillbaka uttalandet, men Regina Lindelöf säger att judar i Malmö är rädda för att visa sin religionstillhörighet här.

– Ja, det är besvärligt, och man är rädd. Det finns olika nationaliteter i Malmö som inte godkänner oss, säger hon.

En kippavandring hålls även i Stockholm i dag, men EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) valde att delta i vandringen i Malmö och sedan hålla tal på Möllevångstorget.

– Jag tycker att det är självklart att visa att Malmö är öppenhetens och toleransens stad. Vi som är här i dag skriver ett nytt kapitel i Malmös historia, och jag hoppas att det här ska bli en gång som följs upp av många fler kippavandringar, säger Birgitta Ohlsson.