Krisen i Sydeuropa lockar arbetslösa till Tyskland

1:45 min

Allt fler människor från krisländerna i södra Europa tar sig till Tyskland för att söka arbete. Ökningen är störst från Spanien och Grekland, alltså de länder som är mest illa ute i skuldkrisen.

Trenden är tydlig att Tyskland blir allt mer attraktivt för sydeuropéer.

En ny rapport från myndigheten för arbete, motsvarande Arbetsförmedlingen, visar att antalet greker, spanjorer, portugiser och italienare som arbetar här hade stigit till 452 000 personer i maj, en ökning med 6,5 procent på ett år.

Det är betydligt mer än den totala arbetskraftsökningen på 1,6 procent.

Enligt Erik Benkendorf som är talesperson för Arbetsförmedlingen i Berlin--Brandenburg är det första gången den här effekten av skuldkrisen syns i statistiken.

– Slutsatsen är att den tyska arbetsmarknaden nu påverkas av att människor från Sydeuropa prövar sina möjligheter här, säger Erik Benkendorf.

I rapporten står det att Tyskland borde kunna dra nytta av situationen. Men precis som i Sverige finns det ett matchningsproblem på arbetsmarknaden.

Jobben finns ofta inom industrin i städer i norra och södra delarna av Tyskland, men majoriteten av dem som kommer vill till Berlin. Här är möjligheten till arbete sämre, säger Erik Benkendorf.

– För dem med rätt utbildning finns det många möjligheter, men näringslivet är inte lika starkt överallt, och en utbildning som passar i München eller Stuttgart kanske inte passar i Berlin, men Berlin har dragningskraft som huvudstad, säger han.