"Julian Assange är säker på ambassaden"

Julian Assange, som sedan en tid finns på Ecuadors ambassad i London, ska enligt Wikileaks framträda för medier senare i dag. Det är ännu oklart hur det ska gå till, om Assange lämnar ambassaden riskerar han att gripas av brittisk polis.

Ove Bring, professor i folkrätt, säger att Assange sitter säkert så länge han håller sig på ambassaden.

– Det är omöjligt för brittiska myndigheter att tränga in på ambassadområdet och gripa honom där. Det är också ett brott att rycka honom ur en diplomatbil. Men å andra sidan, om den diplomatbilen beger sig till ett färjeläger eller ett annat ställe där den tänker lämna Storbritannien så får de stoppa bilen. Det därför att ambassaden ska respektera landets lagar och förordningar där ambassaden befinner sig, säger Ove Bring, professor i folkrätt.

Ove Bring menar att så länge allting går lugnt till under Julian Assanges planerade framträdande i eftermiddag så är ambassaden totalt skyddad mot brittisk polis och säkerhetsfolk. Om ett ingripande ändå skulle ske så betyder det att britterna bryter mot den diplomatiska säkerheten vid ambassaden, men det finns ett undantag.

– De enda undantagen som finns är om det börjar att brinna på ambassaden. Och skulle det bli total skottlossning eller terroristisk attack mot ambassaden, då får polisen rycka in för att det är en nödsituation, säger Ove Bring.

Storbritannien har tidigare sagt att de ska överlämna Julian Assange till Sverige, där han misstänks för våldtäkt. Och så länge britterna står fast vid det så betyder asylen som Ecuador beviljade Julian Assange under den gångna veckan ingenting, enligt Ove Bring.

– Efter att han har besökt Sverige och rättsprocessen har tagit slut, då kan han utnyttja den politiska asylen i Ecuador. Då kan han bege sig dit och känna sig trygg där, säger Ove Bring.