Europeisk underrättelsetjänst hjälper rebellerna

Både brittisk och tysk underrättelsetjänst hjälper rebellerna i Syrien med uppgifter om regeringsarméns aktioner. Det avslöjar tidningar i Storbritannien och Tyskland i dag.

Den brittiska tidningen Sunday Times berättar hur den brittiska underrättelsetjänsten, stationerad i Cypern, hjälper rebellerna med uppgifter om hur regeringstrupperna förflyttar sig. Det gäller bland annat i området i och kring staden Aleppo där det pågår hårda strider.

Den syriska armén är mycket bättre utrustad och beväpnad än rebellerna, ändå lyckas regeringstrupperna inte bryta motståndet. En förklaring kan vara att rebellerna är väl informerade om alla trupprörelser.

Det brittiska underrättelsearbetet leds alltså, enligt Sunday Times, från Cypern och britterna ger sedan uppgifterna till NATO-kollegan Turkiet, enligt tidningens källa. Turkarna vidarebefordrar sedan informationen till den syriska oppositionen.

Och tidningen Bild am Sonntag i Tyskland skriver i dag hur den tyska underrättelsetjänsten också finns på plats bland annat på fartyg utanför Syriens kust  där den följer de syriska regeringsstyrkornas förflyttningar så långt som 60 mil in i Syrien. Och uppgifterna förs sedan vidare till rebellerna.

Ekot