Somalia på väg att förbjuda könsstympning

1:48 min

I förslaget till Somalias nya grundlag, som det nya parlamentet ska ta ställning till när det väl är utsett, förbjuds kvinnlig omskärelse. Omkring 96 procent av alla somaliska flickor utsätts för könsstympning.

Sadia Boofan i Stockholmsförorten Tensta, som länge engagerat sig mot könsstympning i hemlandet, är nöjd med skrivelsen i utkastet men tror att det kommer ta lång tid innan förbudet får effekt.

– Vi när jättenöjda, men det tar tid att förändra något som är en starkt tradition. Det är inte lätt.

I utkastet till den nya konstitutionen i Somalia står att "kvinnlig omskärelse är en grym och degraderande traditionell sedvänja, och liktydig med tortyr", och att det förbjuds.

Som det ser ut i dag omskärs nästan alla somaliska flickor: klitoris, de inre blygdläpparna och delar av de yttre blygdläpparna skärs bort. Huden sys sedan ihop och ett litet hål lämnas för att menstruationsblod och urin ska kunna passera. Kvinnoförtryck, säger Sadio Boofan.

– Någon gång när flickorna är mellan tre och tio år hamnar de i sådana situationer - det är kvinnoförtryck.

I Somalia finns en stark tro på att könsstympning renar kvinnor och den som inte är omskuren har svårt att bli gift.

Går den nya grundlagen igenom parlamentet återstår mycket arbete för att ändra attityder.

– Det måste bli straffbart och imamerna måste delta i informationsarbetet och förklara att könsstympning inte är ett religiöst påbud, menar Sadia Boofan.