Stockholm

Vallöfte om studentbostäder uppfylls inte

1:32 min

Det går trögt att få fram nya studentbostäder i Stockholm. Den borgerliga alliansen i stadshuset lovade i valet 4 400 nya studentbostäder fram till 2015 men hittills har bara 86 byggts. Martin Sahlin vid Stockholms studentkårers centralorganisation är kritisk.

– Det handlar väl om att studentbostäder inte är tillräckligt prioriterade från politiskt håll. Det var fina löften och höga ambitioner i valrörelsen. Än så länge ser vi inte mycket av verkligheten. Det måste tas krafttag för att komma i närheten av löftena som gavs, säger Martin Sahlin, ordförande vid Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO.

Martin Sahlin ger inte mycket för vallöftena som gavs i Stockholm i valet 2010. Den borgerliga alliansen i Stockholm lovade att bygga 4 400 nya studentbostäder fram till 2015 men hittills har bara 86 byggts. Kanske kan ett par tusen av de 4 400 blir verklighet i tid tror han.

Finansborgarrådet Sten Nordin har inte tid att vara med i Radio Stockholm idag men säger till DN att vallöftet inte kommer att kunna hållas och att ändrade regler om bygglov har gjort att staden inte kan räkna med så många tillfälliga studentbostäder. men det argumentet håller inte tycker Martin Sahlin.

– De nationella spelreglerna som Sten Nordin hänvisar till är ju ganska välkända och som lokalpolitiker så får man förhålla sig till det och det finns exempel på att det går att bygga ändå. Det byggs i andra kommuner i Sverige, så det handlar om en ökad ambitionsnivå helt enkelt, säger Martin Sahlin, ordförande vid Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO.

Hur kommer det att gå för Stockholm om det inte blir fler studentbostäder eller om man inte ökar takten?

– Jag hoppas att takten kommer att öka de närmaste åren och det ser väl lite så ut, men på sikt så hotar det ju Stockholm som kunskapsregion och Stockholms företagare för dom kommer inte kunna rekrytera den högutbildade arbetskraft dom behöver, säger Martin Sahlin, ordförande vid Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Anders Hildemar Ohlsson
anders.ohlsson@sr.se