onsdag 29 augusti

Hen – mer än bara ett ord

30 min

-Jag har aldrig lyssnat till hon eller han, men när jag hör människor säga hen tänker jag, oj nu talar dom till mig, säger Vio Szabo som berättar att hen har känt sig som en hen sedan hen var liten.Varför skriver vi ”han/hon , hans/hennes” när det finns ett ord som täcker allt , hen?
Debatten om ett könsneutralt pronomen som hen har egentligen pågått sedan 60 talet. Men på senare tid har HBTQ rörelsen börjat använda ordet på människor i sin egen omgivning.

Ulrika Westerlund förbundsordförande på RFSL berättar att henordet kan medföra vissa problem i kretsen av människor som tydligt vill beskriva sig som en han eller hon.
Debatten om henordet i svenska språket har tidvis varit hård och ofta förknippats transpersoners rätt att fritt få uttrycka sig.
-Då är det intressant att se att i Latinamerika verkar man ha kommit längre. I t.ex. Argentina har dom nyligen infört en lag som ger varje argentinare rätten att själv fritt få bestämma sin könstillhörighet. Och det utan vare sig medicinska ingrepp eller långa juridiska procedurer. Det räcker med en ifylld blankett och anmälan.    

Språkforskaren vid Södertörns högskola, Karin Milles,  tror att henordet kommer alltmer i och med att många yngre börjar säga hen helt obehindrat.
-Det är nog en generationsfråga..!

I januari i år kom barnboken ”Kivi och monsterhund” (Olika förlag) av Jesper Lundqvist som säger:

-Jag har skrivit för barn, inte för pojkar eller flickor. Därför är Kivi en hen. Inga personer i berättelsen är en han eller hon, inte ens mamma pappa eller syskonen. 
-Dom yngsta läsarna har inga problem med det, men från åttaårsåldern verkar det bli knepigt. Då börjar man ta intryck av vad som är pojkigt och flickigt, säger Jesper Lundqvist
Det tredje och sista programmet i Tendens tema: Han, hon - eller hen