Kultur

Jamtli tar avstånd från Lars Vilks

1:57 min

Jamtli vill inte visa verk av den omtalade konstnären Lars Vilks. Tanken var att Lars Vilks verk skulle vara en av många samtida svenska konstnärer att visas i utställningen "Udda & jämt" under hösten 2012. Nu väljer Jamtli att boka av honom, ett beslut som är fegt menar Lars Vilks.

Anledningen till avbokningen är Vilks planerade deltagande i en antimuslimsk konferens i New York, arrangerad av den internationella alliansen SION (Stop Islamization Of Nations), samt Vilks uttalande i svensk media om islam och den islamiska världen.

– Jag vill inte att Jamtli på något vis förknippas med antimuslimsk propaganda, vi har många muslimska länsbor och alla ska känna sig trygga och välkomna till Jamtli, säger Henrik Zipsane som är Landsantikvarie.

Zipsane säger att Jamtli försvarar både yttrandefriheten och den konstnärliga friheten, men att det inte är samma sak som rättighet att få ställa ut sin konst på museet.

– Vi vill inte vara en plattform för den typ av budskap som Lars Vilks fört fram den senaste tiden, som person och i sitt arbete som konstnär. Jag har väntat på att han ska ta tillbaka sina uttalande eller förklara sig men det har han inte gjort och därför tar vi det här beslutet, säger Henrik Zipsane.

Det Zipsane vänder sig mot är bland annat ett uttalande i Sveriges Radio Kulturnytt, där Vilks uttryckt att islamska värderingar inte hör hemma i ett modernt samhälle. Lars Vilks tillbakavisar kritiken från Zipsane och anser inte att det är en kontroversiell åsikt.

– Jag har klargjort det här på min blogg och korrigerat det man har försökte dra fram ur kulturnyheternas intervju, som väll är upprinnelsen till allt. Alltså moderniseringsproblemet är ju väl känt inom islamen, det är ju något man brottas med, och de hårda mellanösterndiktaturerna driver ju en linje som gör att det är svårt för moderniseringen, det är ju allmänt känns och det finns ju inget som helst kontroversiellt i det, säger Lars Vilks.

Han ser heller inga problem med sitt deltagande i den antimuslimska konferensen i New York, som han säger är en del i hans konstprojekt.

– Jag ser liksom inget problem med att göra SION till en del av ett konstprojekt. Det är ju en undersökande form av konstnärlig verksamhet som jag sysslar med, och det innebär ju inte att jag delar deras åsikter utan det är ett sätt för mig att komma in i det här och se det från insidan, säger Lars Vilks.