Skåne

Trafikverket trappar upp beredskapen

1:32 min

Efter tågstoppen i Skåne och Västra Götaland de senaste 48 timmarna stärker nu Trafikverket beredskapen på ledningscentralerna i Malmö och Göteborg.

– Vi tappade all kontakt med tågen och växlarna. Desto bättre är det väldigt ovanligt att det inträffar, säger Martin Smith, enhetschef på Trafikverkets trafikledningssystem.

Det var ett datorhaveri som igår kväll försenade tusentals tågresenärer i Skåne. Ett liknande problem i Göteborg strandade resenärer i Västra Götaland under lördagen.

Tågtrafiken i Sverige styrs från åtta stycken ledningscentraler, och det var alltså deras system som igår slutade fungera. Att låta tågen fortsätta rulla i det läget är för farligt, och samtliga tåg i den berörda regionen fick stanna på närmsta station.

– Det centrala systemet tappade kontakten med tåganläggningarna ute i länet. Vi kunde inte styra någonting, varken trafik eller växlar, säger Martin Smith, enhetschef på Trafikverkets trafikledningssystem.

Att trafikledningssystemet slutar fungera inträffar i regel någon gång per år på någon av anläggningarna i landet. I vanliga fall ska ett reservsystem aktiveras. Något som av oklara skäl inte hände i varken Malmö eller Göteborg. Därför tillsätter nu Trafikverket personal dygnet runt på de ledningscentralerna tills man har rett ut vad som hänt.

Samtidigt ökar missnöjet med tågtrafiken i Skåne. På grund av att nedfallna ledningsspår, avbrända elledningar och växelfel lett till mängder av förseningar i juli och augusti har både pendlarföreningar och regionpolitiker krävt ändring nu.

– Självklart har vi all respekt för den kritik som nu framförs. Vi gör allt vi kan, men allt kan vi inte åtgärda här och nu, vissa lösningar måste få ta sin tid, säger Martin Smith.

Händelsen igår är dock inte kopplad till de omfattande tågstoppen tidigare i sommar i Skåne. Enligt både Skånetrafiken och Trafikverket beror de tidigare problemen på att spåren är slutkörda och måste rustas upp, något som sker tidigast 2014.