FESTIVALBESÖK

Polare lika viktiga som artister

1:25 min

Bra områden där man kan hänga med sina polare är lika viktiga på en festival som att stora artister uppträder. Det tycker svenska festivalbesökare som Mittuniversitetet snackat med.

Sommartid betyder festivaltider, konkurrensen mellan de svenska festivalerna är stenhård.

Många arrangörer satsar därför på stora artister till sina scener, till exempel uppträdde Rihanna på Peace and Love och arrangörerna till Way Out West lockade med Kraftwerk.

Men stora artistnamn räcker inte för att locka besökare till festivalerna, enligt en ny studie.

– Det handlar om att få uppleva en festival tillsammans med kompisar. Men det handlar också om att få träffa nya människor och uppleva stämningen på en festival, säger doktoranden Anders Nordvall vid turismforskningsinstitutet vid Mittuniversitetet.

Han har frågat över 800 festivalbesökare. Svaren visar att det är minst lika viktigt att få träffa polare som att välkända artister uppträder. Därför måste arrangörerna tänka på att bygga bra festivalområden, säger Nordvall.

– Ett perfekt festivalområde har olika delar, bland annat kunna stå på en högljudd konsert. Men man ska också komma undan i ett mer avslappnat chill out-område där man kan hänga. Det handlar om att se till besökarnas behov och önskemål.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sverigesradio.se