Kärnkraftsavveckling en framtidsbransch

2:05 min

Trots beslutet att lägga ner all kärnkraft i Tyskland till 2022 så ser den tyska kärnkraftsbranschen ljust på framtiden. Själva nermonteringen av kärnkraftverken kommer nämligen att ge branschen mycket jobb under lång tid framåt.

– Det kommer att krävas kompentent personal i minst 50 år framåt, säger Astrid Petersen som är ordförande i Kerntechnische gesellschaft, en intresseförening för tyska kärnkraftsarbetare.

För bara för att Tyskland om tio år lägger ner kärnkraften så upphör den inte att existera. Istället hamnar nu fokus på nedläggning, rivning och skrothantering, det var tydligt på en stor branschmässa i Stuttgart tidigare i sommar. Rivningen av kärnkraftverk är en mångmiljardindustri som nu blir ännu större tack vare det tyska nedläggningsbeslutet.

Att riva ett kärnkraftverk är tekniskt komplicerat, dyrt och tar lång tid. Det blir tydligt när jag besöker rivningen av det gamla Östtyska kärnkraftverket i Greifswald, som med sammanlagt åtta reaktorblock är det största i sitt slag i världen. Rivningen som är långt ifrån färdig, har pågått i sjutton år och beräknas kosta fyra miljarder euro.

– Hela kärnkraftverket väger 1,8 miljoner ton, förklarar Gudrun Oldenburg som arbetar här, och av det så måste en tredjedel, 600 000 ton, kapas i småbitar och noggrannt rengöras genom att tvättas med stålsand eller i speciella syrabad. Efter kontroll säljs det mesta sen som vanligt skrot. Anledningen till att man gör sig detta besvär är för att det i slutändan ska vara så lite radioaktivt material kvar som möjligt som måste skickas till slutförvar.

Även det svenska företaget Studsvik, med verksamhet i Tyskland, vill vara med och tjäna pengar på den nya rivningsmarknaden, genom att tvätta tyskt kärnkraftsskrot i Sverige och sen skeppa tillbaka de tvättade delarna.

– Om 5-10 år kan vi dra nytta av det tyska beslutet och rengöra tyskt atomskrot i sverige, säger Studsviks vd Anders Jackson.

Studsvik annonserade även i slutet av förra veckan att de bildar ett särskilt konsortium tillsammans med företaget Westinghouse, just med inriktning på att montera ner kärnkraftverk i bland annat Tyskland.

Reporter: Marcus Hansson