miljö

Bynäset stängslas in istället för att saneras

1:55 min

Vid Bynäset på Frösön sätter fortifikationsverket upp stängsel istället för att städa upp rester från gammal ammunition som kan detonera. De här gör att stora delen av det gamla militärområdet stängs av för allmänheten - och det upprör många.

Bland de upprörda finns Peter Andrén som tillsammans med sin dotter skulle besöka sin favoritbadplats - men möttes av nått helt annat.

– Det var lite Berlinmurskänsla. Det känns trist, den naturskönaster platsen på hela Frösön, också är det ett staket mitt på, säger Peter Andrén.

Han skulle vilja att kommunen och fortifikationsverket kan komma fram till en anna lösning.

– Jag tror inte att kommunen äns har varit med om det här utan att fortifikationsverket har gjort den här lösningen istället för att sanera hela Bynäset, säger Peter Andrén.

Kommunen har tidigare uppmanat fortifikationsverket att röja upp efter sig, så att allmänheten kan börja röra sig i området, som faktist redan är välbesökt på dess varndringsstigar och badstränder.

Men istället för att sanera bort gamla bomber, granater och all annan odetonerad ammunition som ligger kvar i det gamla militärområdet, har fortifikationsverket istället nu byggt klart ett stekat som stänger av Bynäset för allmänheten. Något som väckt stora reaktioner hos invånare.

Stefan Magnusson är markdirektör vid fortifikationsverket och säger att de inte kommer att sanera den närmsta tiden.

– Just nu gör vi ingenting där utan jobbar i Falun för att dra erfaranheter av det till Östersund.

När kommer ni sanera då, nästa år?

– Vi ska försöka öppna upp strövstigar och vissa bessöksplatser på området men hela området kommer vi inte att kunna hantera.