Vi spanar på socialamedier: Så får du fler vänner än grannen på Facebook

24 min

De sociala medierna har fullkomligt exploderat i våra liv. Har du inte Facebook och lägger ut vad du åt till middag eller uppdaterar från semestern är du helt ute.

Men vad händer, finns det en nätvärld utanför jordgubbar och solbrända strandkroppar mot blå skyline? Håller vi på att helt tappa vår sociala förmåga att snacka IRL eller är nätet den nya kompiskretsen? Vaken har besök av Sveriges Radios webbredaktör Ronnie Ritterland som sågar jakten på fler tryck på "Gilla knappen" och tipsar om nätverk utanför den lilla Facebooklådan som gör att om du nu verkligen vill kan få fler likes än grannen.

Ronnie Ritterlands apptips:

Couchsurfing: Internationellt nätverk för globetrotters. Bo på någons soffa istället för hotell eller erbjud din egen soffa för resande. För att få vara med måste man lova att inte ta betalt för sovplatsen och för att bli verifierad som användare kan man registrera sig med tex ett kreditkort för att visa att man är en riktig person.

Funkar även som nätverk för den som vill träffa nya vänner i en ny stad och det går att ansluta sig till grupper eller starta egna om man vill delta i event. Finns både som sajt och app för smartphones.

Instagram: Gratisapp med filterfunktion. Ta bilder. Lägg på ett snyggt filter och tagga bilden med tex: #landscape #children #nightlife och hitta nya instagrammare att följa eller bli följd av genom att klicka dig vidare på teman istället för att kolla bara på vad kompisarna lägger upp. Bilderna som laddas upp går att geotagga dvs tala om vart du tagit bilden, som en påminnelse till sig själv eller kul för andra. Appen och alla funktioner är gratis och men ägs förvisso av Facebook numera.

Tripadvisor: Gratisapp med topplista som bygger på andra användares betyg på restauranger, turistattraktioner och caféer och barer. Går även att hitta tips på parker med fin utsikt eller språkkurser för turister. Går att filtrera på tex priskategori, närmast mig just nu och populärast bland användare.

Spottedbylocals: Grymt om man reser och har tröttnat på turistfällor, huvudgator och krimskramsbutiker och hellre kollar in klubbar och barer som de som bor i stan brukar hänga på. Offlinekartan i appen hittar din position utan att du är uppkopplad på wifi eller roamar och du kan kolla vad det finns att göra närmast din egen position. Innehåller ofta lite speciella tips som ”tortyrkällaren inspirerad av SAW-filmerna i Budapest” eller ”festa hela helgen i en industrifabrik i Warsawa”. (Gratis som app och då kan man ladda ner 5 gratistips per stad – extra kostnad för full version per stad).

Yelp: Gratisapp och ganska ny för Sverige men välanvänd i tex London och New York. Bygger på att användarna skriver recensioner och tipsar om ställen i sin stad. Gärna av typen: Ta burgaren med svamp den är bäst på menyn eller kom hit före klockan 11.00 för då ligger solen på uteserveringen eller låna inte toan här för det kostar 40 spänn. Är man på resande fot kan man ändra i appens inställningar och få tips från ”yelpare” i den staden man besöker. Bästa funktionen för nattanvändare. "Sök på ställen öppna JUST NU och NÄRMAST MIG".