"Akin riskerar skada det republikanska partiet"

1:52 min

I USA har abortfrågan åter hamnat i centrum av den politiska debatten, efter ett kontroversiellt uttalande av en republikansk kongressledamot. Debatten blir allt mer besvärande för republikanerna, och för presidentkandidaten Mitt Romney.

– Todd Akin riskerar att skada hela det republikanska partiet, sa den inflytelserika konservativa debattören och programledaren Sean Hannity i Fox News.

Flera republikanska tungviktare i USA kräver nu att en av deras egna, kongressledamoten Todd Akin, omedelbart drar sig ur valkampanjen. Och nu sällar sig också presidentkandidaten Mitt Romney till kritikerna, och uppmanar sin partikamrat att kliva åt sidan.

Det upprördheten handlar om är en tv-intervju i helgen, då Akin påstod att kvinnor som våldtas inte kan bli gravida.

– Vid en riktig våldtäkt blir kvinnan nästan aldrig med barn, alltså är det inte nödvändigt med abort, hävdade republikanen Akin.

Han har sedan bett om ursäkt för sitt ordval, men tänker inte avgå, utan säger att han ska fortsätta slåss för en plats i senaten.

– Mina kritiker överreagerar, sa Todd Akin i en radiointervju.

Den halvljumma ursäkten välkomnas inte av hans republikanska partikolleger. Men samtidigt som ledande republikaner alltså tar avstånd från Todd Akin och hans abortuttalande så pågår en diskussion inom partiet att skärpa motståndet mot aborter.

På partikonventet i nästa vecka väntas republikanerna slå fast att man vill ha ett förbud mot aborter, även när en kvinna blivit gravid till följd av incest eller våldtäkt.