Sändare som stör ut villalarm säljs billigt på nätet

1:57 min

Trådlösa huslarm kan kapas med hjälp av störningssändare. Polisen misstänker att inbrottstjuvar kan slå ut villalarm med billig utrustning. Enligt Peter Stenumgaard, professor i telekommunikation på Linköpings universitet, är tekniken lätt att få tag på.

– En stor orsak är att det säljs störsändare helt öppet i dag via internet. De är förbjudna att inneha, men det struntar kriminella i. Man kan gå in på internet i dag och beställa en skräddarsydd sändare för precis det system som du vill störa. Om jag vill störa GSM, 3G eller GPS, då går jag bara in och letar reda på en sådan sändare. Den kostar alltifrån några hundralappar till några tusenlappar, så det är inga dyra saker heller, säger Peter Stenumgaard.

Enligt honom är hemlarm bara ett av många system som man använder störningssändare mot i dag. Billarm och butikslarm är andra exempel.

Störningssändaren fungerar så att den skickar ut en kraftig signal som stör ut den trådlösa förbindelsen som larmet ska skicka när ett larm väl går.

I Danderyds kommun i Stockholms län har ett tiotal inbrott uppmärksammats, där polisen nu misstänker att störningssändare använts, skriver DN i dag.

Att skydda sitt hem mot inbrott med hjälp av hemlarm kan kosta mellan 1000 och 10 000 kronor.

På Securitas direct, som är en av Sveriges största försäljare av hemlarm, har man sett några sådana här fall. Bänkt Olsson är pressansvarig och han säger att det inte räcker med bara ett trådlöst system om man vill vara riktigt säker.

– För att vara helt säker finns det ingen lösning. Men att ha två larmkommunikationsvägar är en mycket säkrare lösning än att bara ha en. Oavsett om det är bara genom telefon eller bara via GSM.

Enligt Fredrik Gårdare, operativ chef för en insats mot bostadsinbrott i Stockholms län, är det svårt att säga om och i hur stor utsträckning störningssändarna förekommer.

– Vi kan inte sätta någon siffra på det. Det är väldigt ovanligt enligt vår uppfattning. Andra former av sabotage förekommer oftare än störningssändare, säger Fredrik Gårdare på Stockholmspolisen.