malmö

Simklubbar kräver bättre ventilation på Aq-va-kul

1:23 min

Bättre vattenrening och ventilation. Det kräver Simklubbarna RAN och MKK om de ska klara att stanna kvar i Aq-va-kul i sex år till.

Det planerade familjebadet i Hyllie kommer kosta mer än beräknat och nu kan man tvingas krympa bassängen från 50 till 25 meter eller helt ta bort hoppbassängen i det nya badet. Då kan inte simklubbarna vara där.

Robert Johnsson, klubbchef för Malmös och Limhamns simsällskap, menar att både vatten och luft måste bli bättre om de ska kunna vara kvar.

– Ja, det är det som är kravet om vi ska vara kvar här till 2018 annars måste vi komma in på det nya badet så får man ta hit allmänheten istället.

50-metersbassängen på Aq-va-kul ser mer ut som en byggarbetsplats. Halva ena väggen är inklädd i trä och byggplast eftersom man håller på att förstärka pelarna som håller upp taket. Men det är inte rädslan för huset ska ge vika som bekymrar simklubbarna mest, utan vatten- och luftkvalitén.

Hoppbassängen är relativt nybyggd och 50-metersbassängen håller på att förstärkas men de små fläktarna som surrar i taket och ventilationen är långt ifrån tillräckliga menar Matthew McNutt, chefstränare på simklubben RAN.

– Kom hit på en vanlig eftermiddag när det är fullt med folk i bassängen. Det blir varmare och varmare och väldigt obekvämt. Vi har mycket klagomål från både tränare och föräldrar. För de som tävlingstränar här är vattenkvaliten och ventilationen mycket viktigt. Om de andas in smutsig luft vid vattenytan så kan det bli ett hälsoproblem.

Efter 2018 är det sen meningen att alla Malmös sim- och hoppklubbar ska flytta in en helt ny simarena som planeras på stadionområdet i Malmö.