Juncker: Grekland har en trovärdighetskris

1:53 min

I eftermiddag möts Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande i Berlin. De ska bland annat försöka enas om en gemensam linje gentemot Grekland. Det spås bli en hård linje.

– Bollen är på den grekiska planhalvan, det här är sista chansen och det måste de grekiska medborgarna förstå, säger Jean Claude Juncker, ordförande i eurogruppen, alltså de euroländer som har euron som gemensam valuta.

Han höll en presskonferens här i Aten i går kväll och de beska beskeden ger en föraning om vad Merkel och Hollande kommer att enas om i dag.

– Grekland har en trovärdighetskris, sa Jean Claude Juncker.

Det beror på att Grekland under de gångna två åren upprepade gånger har brutit mot vad landet och långivarna har kommit överens om.

Mötet med Juncker var det första i en charmoffensiv som Greklands premiärminister Antonis Samaras inleder i veckan. I morgon åker han till Berlin för att träffa Merkel och på lördag möter han Hollande i Paris.

Samaras budskap kommer att vara, att Grekland ska uppfylla alla sina åtaganden, men att landet vill ha längre tid på sig att genomföra dem.

Några besked kommer han dock inte att få. Angela Merkel sade i går att inga beslut kommer att fattas förrän en ny inspektion är klar över vad Grekland faktiskt har åstadkommit av de utlovade saneringarna av ekonomin.

Men Jean Claude Juncker underströk också att han inte ser det som en lösning att Grekland lämnar eurozonen. De politiker som pratar om det borde hålla munnen, anser han.

– Det skulle inte hjälpa Grekland att lämna euron och det skulle dessutom innebära allvarliga risker för hela eurozonen, sade Jean Claude Juncker.