Älmhult

Upprördhet efter felräkning i kommunhuset

1:44 min

Det blir ingen uppsägning av tio personer som jobbar på fritids i Älmhult. Kommunen räknade fel. Nu behövs inga besparingar på fritids överhuvudtaget har det visat sig. Lärarförbundet är djupt upprörd över kommunens miss.

– Så här får det inte gå till, det här har skapat en otrolig oro och stress  hos personalen ute på våra fritids, säger Carina Olsson, ordförande i Lärarförbundet i Älmhult.

– Detta skedde ju redan i början av sommmaren och vi inledde till och med förhandlingar om uppsägningarna. Mycket mycket olyckligt. Hela sommaren har personalen gått och varit oroliga över uppsägningshotet, och även om det är goda nyheter att det inte blir några uppsägningar, får det inte gå till så här i en kommun, säger Carina Olsson.

Så många personer har skadats, menar hon.
– Ja, på många sätt och självklart också från föräldrahåll har man varit oroliga över hur det ska gå för barnen inför höstterminen. Fritidspedagoger har också slutat och flyttat till andra kommuner för att man varit rädd att mista sitt jobb, säger Carina Olsson som lägger ansvaret för misstaget på politikerna i nämnden.

– Nu vet vi inte exakt var det här felet har skett någonstans, men det är politikerna som är ansvariga, säger Carina Olsson.

Claes Lindahl (C), förste vice ordförande i utbildningsnämnden kan i dagsläget inte säga exakt varför beräkningarna blev fel. Men han tycker att det är mycket olyckligt och håller med om att det här gjort stor skada.

– Jag tycker nog att vi får be om ursäkt för den felräkning som gjorts och att det har skapat den här situationen, säger Claes Lindahl.

– Jag har ett stort ansvar för detta, man får rannsaka sig och själv  varför man inte reagerat tidigare på det här och försöka göra bättre i framtiden.