Åsikter

Professor jämför Vilks med Breivik

1:03 min

Det har blossat upp en het debatt efter att Jamtli beslutat att porta Lars Vilks konst, som skulle ställas ut i höst. Det råder delade meningar om det var rätt av Jamtli att porta konstnären, en som har en bestämd åsikt om det här är Masoud Kamali som är professor i socialt arbete vid Mittuniversitet.

Upprinnelsen till diskussionen och utstängningen från muséet är att Vilks ska delta i en antimuslimsk konferens i New York och att han i bland annat Sveriges Radios kulturnytt uttryckt att islamska värderingar inte hör hemma i ett modernt samhälle.

Men Lars Vilks tycker inte att det är en kontroversiell åsikt vilket han berättat här i P4 Jämtland.

Masoud Kamali som är professor i socialt arbete vid Mittuniversitet tycker att det är helt rätt att muséet portar konstnären.

– Det handlar inte om censur, Lars Vilks har och har haft tillgång till det offentliga rummet i flera år där han har varit överallt med sin konst och sina konstiga idéer om muslimer. När hans budskap är systematiska rasistiska påhopp på en viss grupp som redan är utsatt i hela Europa, då tycker jag inte att ideologin som Lars Vilks förmedlar skiljer sig från den som Breivik har. Det är farligt och det måste vi reagera på, säger han.