Regeringen vill sätta stopp för bilmålvakter

1:20 min

Regeringen vill att staten ska få ta bilar om det visar sig att ägarna har stora parkeringsskulder. På så sätt hoppas man komma åt problemet med så kallade bilmålvakter, som står som ägare till en bil, men där bilen egentligen körs runt av personer som konsekvent låter bli att betala P-böter och trängselavgifter.

Catharina Elsmäter-Svärd, moderat infrastrukturminister, säger att det handlar om nästan 1,7 miljarder kronor i skulder hos kronofogden som kan kopplas till problemet.

– Och kronofogden har egentligen inga medel att ta till, säger hon.

Regeringens förslag siktar in sig på personer som skaffar bil, men låter andra personer stå som ägare, så kallade bilmålvakter. Det är personer som inte har några tillgångar men som får alla böter när bilen parkeras fel. Eftersom inte bilmålvakten har några ägodelar som går att mäta ut, kan i dag inte kronofogden driva in skulderna. Och den som faktiskt använder bilen kommer undan helt.

Regeringen föreslår nu att kronofogden ska få ta ett fordon där ägaren har obetalda parkeringsböter på över 10 000 kronor, och att en felparkerad bil ska få flyttas och återlämnas först när skulderna är reglerade.

– Det finns ett skäl till det här också. Det är ju dels att ska bilen kunna säljas, för att vara en del av att betala av skulder, men framför allt är det en signal om att det här inte är någon verksamhet man ska hålla på med, säger Elmsäter-Svärd.

Men kommer ni åt de verkliga skurkarna, alltså de som utnyttjar de här bilmålvakterna?

– Det är vår förhoppning.

Men om det inte är de som står som ägare till bilen, då är det ju ändå målvakterna som får stå där och försöka betala av med sina skulder?

– Är det så att man blir av med bilen och den säljs, ja då kanske det inte blir lika lockande att hålla på med den här typen av verksamhet.

2009 utreddes frågan och då uppskattades att omkring 11 000 personer hade obetalda P-böter på mer än 10 000 kronor hos kronofogden.