I dag avgörs om Breivik ska straffas eller vårdas

2:21 min

I dag, klockan tio, får Anders Behring Breivik sin dom för terrorattentaten i Oslo och på Utöya. Den stora frågan är om tingsrätten i Oslo anser att han är tillräknelig och därmed kan straffas eller om han är psykiskt sjuk och skall vårdas.

Meningarna går starkt isär bland psykiatriker, men också bland vanliga flanörer på paradgatan Karl Johan i Oslo.

– Jag hoppas att han blir förklarad otillräknelig, för det är så svårt att förstå det han står för och anses han sjuk så gör det att han mister sin trovärdighet, säger André Bårdstu.

Han vill alltså inte se ett fängelsestraff utan tycker att Breivik skall låsas in för vård.

För under alla förhållanden kommer Breivik att låsas in. Antingen som fånge eller som vårdfall.

Själv vill Breivik förklaras tillräknelig och ta sitt straff. Och han får medhåll av många som vill ge honom lagens strängaste straff -- för han verkar ju inte alls sjuk utan ganska normal, tycker de.

– Se på hur han uppför sig, han är hövlig och tar i hand när han hälsar och uppför sig hur fint som helst och sitt brott har han ju planlagt på egen hand i många år. Nej, inte är han sjuk, säger Gunvor Lotsius.

När det gäller Anders Behring Breiviks mentala hälsa har tingsrätten fått två expertutlåtanden. Ett som säger att han var frisk och ett som säger att han var sjuk eller psykotisk när han genomförde terrorangreppen.

Den psykiatriska expertisen är alltså inte enig. Då kan den märkliga situationen uppstå att han döms till vård, men de som skall vårda honom tycker att han är frisk och alltså inte behöver någon vård.

Och de får inte tvångsbehandla en person som de tycker är frisk. Så om inte domen ändras kommer han då sannolikt bara att förvaras i sjukhusmiljön utan att få vård. För han kan heller inte skrivas ut.

Och få tror att Breivik över huvud taget kommer att bli en fri man igen. Men det finns faktiskt de som är beredda att möta honom på Karl Johan i en framtid.

– Jag kan inte tänka mig att han skall sitta inne tills han blir 80 år, säger Ivar Lie.