"Vi tar ifrån Armstrong titlarna"

5:15 min

Den amerikanska antidopningsbyrån Usada tar ifrån proffscyklisten Lance Armstrong hans titlar och döma honom till livslång avstängning. Det säger en taleskvinna från Usada till Reuters.

Beskedet kom kort efter att den sjufaldige Tour de France-vinnaren, som numera tävlar i triathlon, meddelat att han ger upp kampen mot dopningsanklagelserna.

– Skälet till att Armstrong gör så här är att han menar att det handlar om en hästjakt från USADA och att USADA är enligt honom inte en organisation som kan fälla honom. Det är det internationella cykelförbundet som är det beslutande organet, säger cykelkommentatorn Roberto Vacchi till Sveriges Radio.

– Det här är inget erkännande. Han nekar fortfarande.

Usada anklagar Armstrong för att ha tagit prestationshöjande medel under karriären.

Usada uppger att Armstrong, 40, kommer att fråntas sina sju Tour de France-titlar och alla andra resultat som han haft mellan 1999 och 2005. Han kommer att stängas av på livstid från tävlande i idrott.

Usada-chefen Travis Tygart säger i ett meddelande att "det är tråkigt för alla oss som älskar idrott och idrottshjältar".

"Det här är ett exempel på hur vinna-till-varje-pris-mentaliteten i idrotten tar över rättvist, säkert och ärligt tävlande, men för rena aktiva är det en påminnelse om att det finns hopp för framtida generationer att få tävla på arenor där det inte finns prestationshöjande medel".

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se