Lättnad präglar reaktionerna efter Breivikdomen

0:55 min

Stor lättnad över att Anders Behring Breivik bedömts som tillräknelig och dömts till fängelse präglade de första reaktionerna.

- Domen är väldigt entydig och klar. Detta är det strängaste straffet som finns i Norge, och han kan få det förlängt med fem år åt gången, säger Hege Löseth, mamma till ett av offren på Utöya och ledare för en stödgrupp, till NRK.

Eskil Pedersen, AUF:s ordförande, som överlevde Utöya, hoppas att det är över nu.
- Jag hoppas att det inte blir något överklagande, jag hoppas att detta sätter punkt för rättsprocessen.

Tidigare justitieministern i Norge Knut Storberget för Arbeidarpartiet, säger att domen är en stor lättnad.

– Det är den strängaste påföljden man kan reagera med. Man har tagit till 21 års förvaring och satt den strängaste minimitiden på tio år. Det finns en möjlighet att Breivik kommer att sitta på livstid, säger Storberget som hoppas slippa överklaganden.

Han är också mycket lättad över att man funnit Breivik som tillräknelig.

Norske straffrättsexperten Harald Stabell kommenterar domen så här för Ekots Jenny Sanner Roosqvist:

– Jag anser att det var en riktig dom och jag är inte särskilt överraskad över att de kom fram till att han ska straffas och dömas till förvaring. Det var ganska uppenbart, menar jag, att den första psykiatrirapporten inte höll måttet och att det också juridiskt sett var fullt möjligt att komma fram till att han ska ställas till ansvar för det han har gjort.

Kommer åklagarna att överklaga?

– Jag hoppas inte det, men det beror väl lite på hur det här är formulerat.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, är inte förvånad över domen mot Breivik:

– Det var det mest väntade utfallet man kunde föreställa sig, allt annat skulle vara mycket spektakulärt, säger han till Ekot.

– Det finns både juridiskt stöd att döma till fängelse i sådana här fall och också ett mycket kraftigt stöd i den allmänna opinionen. Och utifrån detta tror jag att domstolen har hittat en lösning som kommer att passa alla.

Personligen är han dock inte säker på att det är rätt väg att gå.

– Jag är inte helt övertygad om det, jag skulle tycka att det vore oerhört intressant om man diskuterade det här också utifrån vårdalternativet, men jag väntade mig inte att man skulle göra på annat sätt än man nu gjorde.

Ali Esbati, den ende svensk som befann sig som föreläsare på Utöya under massakern, är också nöjd med fängelsedomen.

– Det är skönt att det inte lämnas något juridiskt tvivel om att han var ansvarig. Det har varit så tydligt under processen att han visste vad han gjorde, och att han och står för det, säger Esbati till TT.

Religionsvetaren Mattias Gardell, som vittnade under rättegången, tycker att domen mot Breivik är välgrundad och att det kommer hjälpa det norska samhället att komma vidare:

– Det norska rättssystemet har visat en stor demokratisk mognad. Förvisso var det plågsamt långt men när man ställs inför en så traumatisk upplevelse behöver man lägga alla kort på bordet för att sedan komma vidare, säger han.