Bråk om korv kan hota Kroatiens EU-medlemskap

2:26 min

En korvkonflikt har blossat upp i Centraleuropa. Bakom korvbråket ligger djupare motsättningar som kan vara ett hot mot Kroatiens inträde i EU. Det rapporterar vår Brysselkorrespondent.

Kranjska klobasa är en vitlökskryddad korv gjord på fläsk- och nötkött.

Enligt slovenska myndigheter uppfanns den här läckerheten i norra Slovenien på 1800-talet, och i februari i år inleddes en formell process här i Bryssel för att ge Slovenien ett geografiskt skydd för Kranjska klobasa, d v s att korv med det här namnet måste göras i Slovenien enligt traditionellt recept, på samma sätt som bubbligt vin måste produceras i den franska Champagneregionen för att få kallas champagne.

Men nu har grannlandet Kroatien lämnat in en formell protest till EU-kommissionen där man hävdar att kroatiska korvproducenter riskerar att förlora exportinkomster på minst 10 miljoner euro per år om Slovenien får ensamrätt på Kranjska klobasa.

Om länderna inte lyckas lösa konflikten inom sex månader kommer EU-kommissionen fatta ett beslut om korvnamnets framtid.

Dispyten liknar den tidigare fetaost-tvisten mellan Danmark och Grekland. Sedan 2006 får danskar inte längre kalla sin ost feta - osten måste produceras i Grekland för att få ha det namnet.

Men korvkonflikten kan ses som en del av ett större spel. Slovenien och Kroatien har sedan länge flera olösta gränstvister, framför allt kring Piranbukten vid Adriatiska havet.

Den här tvisten fick Slovenien att tidigare helt blockera Kroatiens förhandlingar om EU-medlemskap.

Nu är tanken att en oberoende skiljedomstol ska avgöra vem som har rätt till Piranbukten, men under sommaren har en annan gammal trätefråga än mer försurat relationerna mellan de två grannländerna.

Det handlar om den kraschade slovenska banken Ljubljanska Banka, där länderna nu tvistar om vem som ska betala ersättning till de många kroater som förlorade sina besparingar i bankkollapsen. Det handlar om totalt 172 miljoner euro.

I potten ligger hela Kroatiens efterlängtade EU-medlemskap. Tanken är att landet ska gå med i EU 1 juli 2013, men för en månad sedan hotade Sloveniens regering återigen att stoppa Kroatiens inträde i unionen, den här gången genom att vägra att ratificera Kroatiens anslutningsfördrag om inte banktvisten blir löst på det sätt som Slovenien vill.

Den nyuppseglade korvkonflikten lägger alltså än mer sten på en redan tung diplomatisk börda.