Breivik-domen kommer förändra rättspsykiatrin

1:55 min

Domen mot Anders Behring Breivik kommer att förändra rättspsykiatrin. Det står klart efter att rätten valt att bedöma Breivik som tillräknelig, alltså tillräckligt frisk för fängelse.

Detta trots att den första utredning som gjordes visade att han led av paranoid schizofreni och måste dömas till vård.

– Det som är helt säkert är att detta kommer att leda till en debatt i Norge som kommer att leda till att reglerna för rättspsykiatrin kommer att ändras, säger Knut-Magnus Berge, som är NRK:s rättskommentator.

Hela processen när det gäller de två rättspsykiatriutredningarna runt Breivik kritiseras. Inte minst hur man använder rättspsykiatriska experter.

I dag kan det vara ett lotteri om man får vård eller fängelsestraff, säger de hårdaste kritikerna. Och den norske riksåklagaren deklarerade direkt efter domen i går att det måste göras en grundlig genomgång av reglerna för hur rättspsykiatriska experter används, säger åklagaren Svein Holden.

– Saken har visat att det finns ett behov av en grundlig genomgång av reglerna för hur man använder rättspsykiatriska experter.

Dessutom har redan en diskussion om psykosbegreppet inletts. Om man i Norge klassas som att man lider av en psykos, så kan man inte straffas. Och så är det även om brottslingen varit medveten om att det han eller hon har gjort är olagligt och straffbart.

Rätten i Oslo bedömde det som att Breivik inte led av en psykos och Knut-Magnus Berge på NRK säger att det bara var tack vare en stark rätt som Breivik nu döms till fängelse istället för vård. Detta eftersom det var rätten som krävde en ny utredning av Breiviks mentala hälsa.

– Man hade som utgångspunkt en rapport där slutsatsen var att han var otillräknelig. Ingen av parterna önskade en ny rapport, men rätten bestämde självständigt att man skulle göra en ny rapport, och den är utgångspunkten för att man i dag fick detta resultat. Hade man inte fått den nya rapporten, hade man inte haft det resultatet i dag, säger Knut-Magnus Berge.