Finlands president försvarar hård linje

1:35 min

Finlands president Sauli Niinistö försvarar Finlands tuffa hållning i debatten om eurokrisen. Finland har varit det land som skarpast kritiserat krislandet Grekland och den finländska tonen har på sistone kritiserats och ifrågasatts för att skapa osämja inom EU.

Men i Ekots lördagsintervju i dag hävdar president Niinistö att Finland har moralen på sin sida.

– Vad jag vill säga till våra europeiska vänner är att vi har all moralisk och etisk rätt att vara kritiska, säger presidenten.

Finlands regering har bromsat och krävt stränga villkor för dom stödpaket som bland annat Grekland fått under eurokrisen.

Nyligen sa den finländske utrikesministern i ett uppmärksammat uttalande att landet förbereder sig för att euron kan upplösas och tillade att det kanske till och med skulle kunna få eu att fungera bättre.

Den finländske presidenten vill själv inte spekulera i ett sammanbrott för euron. Han säger bara att läget hade varit bättre om alla euro-länder hållit sig till reglerna, som Finland har gjort:

– Vi har själva följt alla avtal och om alla hade gjort det hade vi inte haft en så svår situation som vi har nu, säger president Sauli Niinistö.

Också EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn, själv finne, är kritisk mot den senaste tidens signaler från Finland. Rehn sa häromdagen att han tycker att hans hemland ger ett intryck av att vilja sabotera möjligheterna att rädda euron och kallade det ett självmål.

President Sauli Niinistö menar i stället att Finland är ett land som ställer upp för euron genom att sköta sin egen ekonomi.

– Man säger att man måste vara solidarisk, Ja. Vi har varit solidariska. När euron skapades skulle alla vara solidariska mot varandra genom att ta hand om sina egna ekonomier. Det var solidariskt. Allt som har hänt efter det är osolidariskt, men inte från Finlands sida.

Tomas Ramberg intervjuar Finlands President Sauli Niinistö i Ekots lördagsintervju som sänds i P1 efter lunchekot, klockan 12.55.