Breiviks dom har stort stöd bland norska folket

2:26 min

Domen mot Anders Behring Breivik, 21 år i fängelse med möjlighet till förlängning, har stort stöd hos det norska folket. Enligt en undersökning som presenteras av tidningen VG i dag tycker nästan 90 procent att han fick rätt dom och inte förklarades psykiskt sjuk.

– Han måste ha varit tillräknelig efter alla år av förberedelser inför terrordåden, anser Sonja Helmersen som tar en kopp kaffe på ett kafé vid tingshuset i Oslo där Breivik i går fick just det straff han själv ville ha.

Men att domen gick hans väg, det tycker hon inte spelar någon roll.

Det är mycket som har gått Breiviks väg. Det tycker bland andra författaren och journalisten Åsne Seierstad, som i en artikel tidigare i veckan i Dagens Nyheter konstaterar att han bland annat har lyckats med uppsåtet att skada Arbeiderpartiet och statsminister Jens Stoltenberg som i 22 juli-kommissionens rapport pekas ut som en av dem som bär ansvaret för att det gick att parkera bombbilen i regeringskvarteret i Oslo och krav har ställts att Stoltenberg borde avgå.

Och så får Breivik nu också den dom han vill ha. Det är en paradox att både han och de drabbade är nöjda, säger Åsne Seierstad.

– Det är en paradox, men det är inte en politisk dom, utan en juridisk dom. Jag tycker personligen att det är en förnuftig och bra dom, säger Åsne Seierstad.

De flesta tror att Anders Behring Breivik kommer att få sitta resten av sitt liv i fängelse. Domen lyder på 21 år med möjlighet att förlänga med fem år i taget.

Nu dras paralleller med de norrmän som dömdes som landsförrädare efter andra världskriget. Den som satt längst satt i själva verket bara 12 år.

Men Trond Henry Blattmann, ledare för offrens nationella stödgrupp, tycker inte att den jämförelsen går att göra.

– Detta är en sak som är helt unik, och den har ingenting att göra med landsförräderi. På så sätt hoppas vi att han kommer att sitta resten av livet och aldrig mer blir utsläppt, säger Trond Henry Blattmann.