"Gripen-köp kan leda till kollaps av Försvaret"

1:54 min

Regeringens satsning på nya Jas Gripen kan leda till en kollaps av Försvarsmakten. Det hävdar Johan Tunberger, före detta överingenjör vid Totalförsvarets forskningsinstitut. De extra pengar som försvaret ska få för att klara satsningen räcker inte alls, säger han.

– Det är alltså en miljard på fyra år man skulle höja ramen med, men det räcker ju inte någonstans. Jag är rädd att det här kommer bidra till att systemet kollapsar, säger Johan Tunberger.

Sverige ska köpa mellan 40-60 plan av nästa generation av stridsflygplanet Jas Gripen. Det lade regeringspartierna fram i går.

För att klara investeringen utökas försvarets budget med 300 miljoner per år de kommande åren. Men det alldeles för lite, tycker Johan Tunberger. Det behövs miljardbelopp. Försvaret dras redan med stora besparingar och Jas-satsningen kan leda till en total kollaps av försvaret, hävdar han.

– Ja, det slutar väl med att vi har ett antal flygande maskiner, men nästan inget försvar. Och genom att skjuta till lite pengar så skjuter man upp Försvarets dödskamp några år.

Satsningen på nya Jas Gripen är ett samarbete med Schweiz. Men det totala antalet på 60-80 plan som Sverige och Schweiz ska köpa tillsammans är för få för att det ska bära sig att utveckla den nya så kallade super-Gripen, hävdar Johan Tunberger.

– Det är ju märkligt att man ska betala utvecklingskostnaderna för 60-80 plan. Inget annat land i världen utvecklar flygplan av avancerad modell med så låga serier.

Moderaten Cecilia Widegren är vice ordförande i försvarsutskottet. Hon säger att de extra pengarna till Försvaret kommer att räcka. Hon delar inte alls Johan Tunbergers dystra bild över Försvarsmaktens ekonomi.

– Försvarsmaktens ekonomi har ju nu de senaste åren varit i balans efter många år av underskott och svarta hål, och nu är behoven och ekonomin i balans också de kommande åren, enligt den bedömning som Försvarsmakten själv har skickat in. Och det här är regeringens bedömning nu att man kommer att klara.