Astronauten Neil Armstrong har avlidit

0:10 min

Astronauten Neil Armstrong, den första människan på månen, har avlidit. Han blev 82 år gammal.

"Ett litet steg för en människa men ett jättekliv för mänskligheten", det var Neil Armstrong historiska ord, sekunderna efter att han som första människa satte ner sin fot på månens yta och placerade den amerikanska flaggan där, den 20 juli 1969.

Armstrong lyckades i sista stund undvika att rymdkapseln landade i ett område med stora farliga klippblock. Strax efter klättrade den andra astronauten Buzz Aldrin ner för stegen från månlandaren Eagle.

Därmed var också tio år av rymdkapplöpning mellan USA och dåvarande Sovjetunionen avgjord. Sovjet tog ledningen med den första människan i rymden, men USA kom alltså först till månen. USA genomförde efter det ytterligare ett antal månlandningar.

För Neil Armstrong blev färden med Apollo 11 hans sista rymdresa, därefter arbetade han vidare inom rymdstyrelsen NASA och han var också professor vid en teknisk högskola.

Det har inte meddelats vad han dog av men för bara några veckor sedan genomgick han en större hjärtoperation. För närvarande är det bara Kina som har några mer eller mindre avancerade planer på att genomföra nya bemannade rymdresor till månen.