Tyska regler ger skjuts åt bostadsbyggandet

1:36 min

Bostadsbyggandet i Sverige minskar trots att det egentligen skulle behöva byggas mer. I Tyskland går det mycket snabbare att bygga nytt tack vare en förenklad lagstiftning.

Olle Boback, som är chef för byggbolaget NCC i Tyskland, tror att Sverige skulle kunna ta efter det tyska exemplet för att bygga mer.

– Det var precis vad som hände här i Tyskland, vi hade precis samma tänk innan man började använda de här idéerna. Det har skett en stor förändring, och det skulle bli en kick omgående i Sverige om man fick den här möjligheten, säger Olle Boback, chef för NCC i Tyskland.

Det byggs på många platser här Berlin. Fortfarande är staden i omvandling efter återföreningen mellan öst och väst för över 20 år sedan. Och det var just efter murens fall det kom till nya regler som gjorde det lättare att bygga nytt.

Lagen säger att det inte behövs krångliga detaljplaneprocesser för ett område i tätort som ska bebyggas. I stället kan byggbolaget söka bygglov direkt bara man följer områdets stil, till exempel när det gäller antalet våningar.

Grannarna kan heller inte överklaga de projekt som fått tillstånd. Enligt NCC kan ett bygge som tar upp till tio år i Sverige från idé till färdigt hus gå på två år i Tyskland.

Kostnaderna blir lägre för byggbolagen när de inte behöver äga mark i flera år utan att veta om de får bygga, säger Olle Boback.

– Det är två saker. Det är dels detaljstyrandet som är negativt, och det andra är de långa ledtiderna. Det måste gå fortare, man måste få säkerhet snabbare, då får man en helt annan omloppstid och då kan man bli mycket, mycket mer prisvärd, säger han.

Boverket har räknat ut att det skulle behöva byggas nästan 40 000 nya bostäder om året i Sverige, men verkligheten är långt ifrån de siffrorna.

Första halvåret i år påbörjades knappt 10 000 nya bostäder, cirka 5 000 färre jämfört med samma period året innan, enligt ny statistik.