Nordkalk får hjälp av polisen

70 poliser mot Ojnaredemonstranterna

1:43 min

En styrka med 70 poliser från Stockholm kom med färjan till Visby på söndagseftermiddagen för att se till att Nordkalk kan fortsätta sina förberedelser för stenbrytningen vid Ducker i Bunge, något som nu hindras av demonstranterna i Ojnareskogen. Demonstranterna var på plats och hälsade polisen välkommen till Gotland.

Demonstranterna säger att de räknar med att polisen ska komma och prata med dem. Sofia Bothorp som länge varit engagerad i Ojnareskogen säger att hon inte är orolig för att polisen ska åka direkt upp till Ducker i Bunge och sätta stopp för demonstrationen.

Polisen har inte velat uttala sig ännu, utan bara skickat ett pressmeddelande om att ett 70-tal poliser kommit till ön som förstärkning. Och att man ska börja sin insats inom en vecka. Polisen påpekar precis som demonstranterna att de både ska värna Nordkalks rättigheter, men också se till att demonstranterna kan utöva sin lagliga rätt att demonstrera.

Regionrådet Stefaan de Macker (MP) var på plats i hamnen för att se om det verkligen skulle komma så många poliser till ön, han kallar det en historisk händelse eftersom polisstyrkan på ön nästan fördubblas och undrar om den här insatsen mot fredliga demonstranter är större än polisens bevakning av Almedalsveckan.

Stefaan de Macker påpekar att han absolut inte vill lägga sig i hur polisen arbetar, men säger samtidigt att det kostar skjortan och tycker att det är orimligt att staten och kapitalet går ihop på det här sättet, när det handlar om en fredlig demonstration.