Högutbildade greker söker sig till Sverige

2:11 min

Den djupa krisen gör att allt fler högutbildade greker söker sig till Sverige. Nästan 100 grekiska läkare har fått svensk legitimation hittills i år, fler än från något annat EU-land utanför Norden.

Ingenjörer är också exempel på yrkesgrupper som efterfrågas här.

– Vi har en ingenjörsbrist, man utexaminerar inte så många universitetsingenjörer i Sverige för att täcka det behovet som finns, säger Peter Karancsi, rådgivare på EURES, nätverket av arbetsförmedlingar i Europa.

– Jag har bättre chanser att få jobb här än i Grekland, säger nyanlände elingenjören Charis Katsakakis från Aten.

Trots att han är nyutbildad och ännu inte kan svenska, så är dörren till arbete och en framtid i Sverige öppen, menar Peter Karancsi på EURES.

– Det finns ju många av våra större svenska företag som har trainee-utbildningar och som också rekryterar för framtiden och på dem har man stor möjlighet, även om man inte kan flytande svenska.

Migrationsverkets siffor visar på en fördubbling av antalet greker som registrerade sig och vistades i Sverige 2011 jämfört med året innan. Men för den som saknar högre kompetens, är den fria rörligheten inom EU ganska lite värd och utgångsläget på arbetsmarknaden betydligt tuffare.

25-årige Vladimiros Pavlides kom hit i oktober förra året, men för honom blev livet i Sverige en besvikelse.

– Jag har fått halvtidsjobb som städare, berättar han.

Pengarna han tjänar räcker knappt till mat och hyra för rummet han hyr.

– Allt var hopplöst i Grekland, men det känns inte lättare här. Och då är det bättre att åka hem igen, säger han.