Säpo ordnade Bond-fest för över 5 miljoner

2:20 min

Säkerhetspolisen bjöd sina 1 000 anställda på fest med James Bond-tema. Kalaset gick på 5,3 miljoner kronor, men någon upphandling gjordes inte i förväg. Dessutom krävde Säpo felaktigt stora belopp tillbaka i moms.

I juni förra året bjöd Säkerhetspolisen personalen på en stor galamiddag med tema James Bond.

Kända artister och komiker underhöll och gästerna bjöds på en trerätters middag med fördrink och vin.

Bara artiststarvodet landade på en halv miljon kronor och dekoren för festlokalen gick på 400 000 kronor.

Uppdraget att arrangera festen gavs direkt till möteskonsulten Blick. Ingen upphandling gjordes, trots att lagen kräver det. Det skriver.

Kalaset gick på 5,3 miljoner kronor, inklusive moms. Statliga myndigheter betalar moms, men har rätt att få tillbaka den från Skatteverket. Dock inte när det gäller intern representation, där kompensationsrätten är kraftigt begränsad.

Säpo krävde att få tillbaka nästan en miljon kronor i moms från Skatteverket. I efterhand har Riksrevisionen dock upptäckt att Säpo rekvirerat för mycket pengar för momsen. Säpo har därför fått betala tillbaka 114 500 kronor.

Det här är bara ett av flera fall av myndighetsfester som uppmärksammats den senaste tiden.

Konkurrensverket undersöker bland annat om upphandlingen för Tillväxtverkets kritiserade medarbetardag på Grand Hôtel tidigare i år bröt mot lagen.Verket granskar även kontraktet som Stiftelsen för strategisk forskning skrev med festfixaren Micael Bindefeld.

– Nu har vi fått nys om det här eventuella ärendet och vi kommer att ta upp det i vår prioriteringsgrupp. Sedan får vi se vad som händer och jag vill inte föregripa utredning från verkets sida, säger Kristoffer Sällfors, som är jurist hos Konkurrensverket.

Det var den tidigare chefen Anders Danielsson som beslutade om festen. Han kan inte svara för varför det inte gjordes någon offentlig upphandling av festarrangören.

Han säger till DN att han tar ansvar för allting. Men bokföringsmissen beträffande momsen tycker Anders Danielsson inte är särskilt allvarlig.

Den nuvarande generaldirektören Anders Thornberg säger till tidningen att Säkerhetspolisen inte kände till de särskilda reglerna för moms vad gäller intern representation.

Ekot har sökt Säkerhetspolisen för en kommentar.