Ojnareskogen

Snart inleds polisernas insats

1:40 min

Terrängfordon och rytteri ingår i polisens förstärkning för att hjälpa Nordkalk genomföra sitt avverkningsarbete inför brytningen i det nya brottet vid Ducker i Bunge. Dan Paulsen, informationschef vid polisen på Gotland, säger att det också kommit fordon för särskild polistaktik.

Specialutbildade dialogpoliser åker under måndagseftermiddagen till Ojnareskogen för att träffa demonstranterna som satt sig i vägen för skogsmaskinerna.

Enligt Radio Gotlands reporter som är på plats i Ojnare skogen så fanns under måndagseftermiddagen ett 50-tal demonstranter där och två helikoptrar som bevakar området.

Stämmningen beskrivs som upprörd och demonstranterna på plats är säger till vår reporter att många känner oro inför att den stora polisstyrkan med runt 70 poliser har anlänt till Gotland från Stockholm.

Ewa Feldt är Nordkalks talesman. Hon tycker det är bra att polisen agerar så att avverkningen kan återupptas igen efter ett tre veckor långt stopp. 

I morgon kommer polisen inleda sitt arbete med att se till att demonstranter inte fortsätter hindra Nordkalks avverkning i Ojnareskogen. Polisen kommer skapa ett

100 meter stort säkerhetsområde runt skogsmaskinerna som finns där.

Polisens arbete Kan ta 14 dagar, upp till en månad.