STOCKHOLM

Var tionde chaufför kör som en kratta

1:47 min

Var tionde buss- och tågförare kör mycket illa. ja det har forskare vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm kommit fram till. Och Stockholmarna ger både ris och ros till chaufförerna.

– Det har varit nån gång när man tvärbromsat, det har jag varit med om, men det hände ju ingenting så där.

– Ibland känns det som att det är bra, ibland är det inte så bra.

--  Jag är helt nöjd. Jag har inte upplevt några svårigheter.

– Generellt sett är dom väldigt trevliga och bra och kör bra också. En och annan finns det förstås men alright. Det behöver man inte bry sig om.

Forskarna vid Kungliga tekniska högskolan har skickat ut studenter i kollektivtrafiken och dom har tittat på flera olika saker i förarnas körsätt; acceleration och inbromsning, ojämn hastighet, så kallad "pumpkörning" och hur de kör i kurvor eller rondeller.

De flesta av buss- och tunnelbaneförarna kör acceptabelt, men var tionde kör riktigt illa och var tionde chaufför kör riktigt bra.

Ett 50-tal personer har också testats och utsatts för olika körstilar, och hastiga stoppryck är det som uppfattas som allra värst men även så kallad pumpkörning upplevs obekvämt, berättar Karl Kottenhoff, den forskare som lett arbetet.

– Det är klart att man måste ibland få gasa och ibland bromsa men att göra det ungefär var femte sekund är enligt engelsk forskning det värsta man kan göra. Då blir känsliga personerna åksjuka.

Nu ska forskarna ta fram ett verktyg som kan hjälpa förarna att köra bättre och det finns lite olika sätt att.

– Passagerarna bör ju inte se när förarna får något klagomål på sig så varför inte ha en lite vibrator, som en amerikansk forskare föreslog, i sätet så att bara föraren får reda på, en lite diskret signal, att nu körde jag lite för hårt, säger Karl Kottenhoff, forskare vid KTH.