Dagens gäst

Mikael Niemi - författaren som förutspår Luleåbornas undergång i Suorvadammen

17 min

Mikael Niemis förutspår en katastrof kring Suorvadammen. Om dammen brister stiger vattnet med fyra till fem meter kring centrala Luleå, och upp till sju-åtta meter utanför staden.

Hur reagerar vi i ett krisläge? Vad händer om ens hem och hus och familj plötsligt slukas av en rasande älv?

Lotta Bromé har mött den torndedalske författaren Mikael Niemi som är aktuell med boken "Fallvatten". En bok som beskrivs som en katastrofthriller.

Mikael Niemi är en författare som verkar i en nästan osynliggjord del av Sverige. För tolv år sedan slog han igenom med romanen Populärmusik från Vittula.

Den nya boken "Fallvatten" är en gastkramande berättelse om en handfull människor kring Luleälven vars värld sveps iväg och krossas av en flodvåg. Orsakad av att Suorvadammen brister.

Och Mikael Niemis fantasisituation kring Suorvadammen är inte helt orealistisk. Dammen kan brista, och Luleå kommun har en utarbetad plan i så fall.

- Jag har fantiserat lite då och då. Vad händer om den brakar? I min bok har jag låtit mig fantisera fullt ut, säger Niemi till Lotta Bromé.

Om dammen brister stiger vattnet med fyra till fem meter kring centrala Luleå, och upp till sju-åtta meter utanför staden. Luleå kommun har ett avtal med flera grannkommuner om att ta emot lulebor vid en evakuering.

Populärmusik från Vittula sålde i en miljon exemplar och belönades med Augustpriset. Men har han ens påverkats av den enorma succén med genombrottsromanen?

I måndagens gästsamtal i P4 Extra med Lotta Bromé berättar Mikael Niemi mer. Om då och nu och vad som komma skall om hans fiktiva framtidsprofetia "Fallvatten". slår in.