Söderhamn

Klart för oljedykningar

2:09 min

Söderhamns kommun har ännu inte genomfört några dykningar efter råtalloljaolja på havsbottnarna utanför Arizona Chemical i Sandarne. Tanken var att dykningarna skulle påbörjas redan första veckan i juli, men då prioriterades andra dykjobb före. Men nu är det dags.

– Ja nu ska det bli dykningar. Vi kommer att dyka efter fastlandskusten ut mot Skatön, säger Lars Stål teknisk chef i Söderhamn som tror att dykningarna förmodligen blir av redan den här veckan.

I december förra året släppte kemiföretaget Arizona Chemical ut omkring 800 000 liter råtallolja då en av företagets cisterner sprang läck. En dess har ett omfattande saneringsarbete ägt rum där ett 150-tal personer sanerat skärgårdens stränder, kobbar och skär från olja.

Olja kvar på havsbottnen
Men klart är att en hel del olja också blivit kvar på havsbottnarna. Det är den oljan som kommunen nu vill lokalisera för att kunna sanera.

– Den som har hamnat på botten ligger kvar på botten och flyter inte upp i någon stor omfattning. Oljan ser ut som att den kan vara rätt tjock på sina håll, upp till en decimeter på vissa håll och på andra håll är den tunn. Den tycks ha konsistensen som en gammal färgburk. Man får en hinna och om man petar hål på den så finns det lös olja, säger Lars Stål.

Sanden ska luftas
Tanken var att dykningarna skulle påbörjas i början av juli, men då fick dom inhyrda dykarna istället dyka i Orrskärshamnen med andra uppgifter. Men nu ska det alltså bli av. Samtidigt säger Lars Stål att den massiva saneringen längs stränderna har gått över förväntan och arbetet kommer att avslutas i mitten av september. Kvar blir då bara en mindre grupp med 15-20 personer.

– Då kommer skede tre och det innebär att vi kommer att kratta och lufta sanden i något som kommit att kallas för Håstad-metoden efter Ingrid Håstad på oljejouren, säger Lars Stål.