Växjö

Rättspsyk väntade månader med anmälan

1:22 min

Rättspykiatiska kliniken i Växjö har fortfarande inte gjort någon egen polisanmälan på den misstänkta händelsen där en patient blev våldtagen av en annan patient. Patienten själv fick anmäla händelsen, men först efter sex veckor.

– I dagsläget har vi inte gjort bedömningen att vi skulle gjort det, för då hade vi gjort det, säger Anita Åkesson, verksamhetschef på rättspsykiatriska regionkliniken.

Hur kom ni fram till den slutsatsen?

– Det kan jag inte kommentera, det handlar om enskilda personer här.

Klinikledningen vid rättspykiatriska regionkliniken har alltså valt att inte göra någon egen polisanmälan efter att en kvinnlig patient berättat att hon blivit våldtagen av en manlig patient på en rastgård.

Verksamhetschefen Anita Åkesson vill inte heller kommentara patienterna, men enligt uppgifter till TV4 handlar det om en man som blivit överlämnad till rättspsykiatrisk tvångsvård efter att ha blivit dömd för sexualbrott. Kvinnan är inte dömd utan vårdas för ett självskadebeteende.

Gjorde egen utredning

Enligt Anita Åkesson valde klinikledningen att inte polianmäla för att i stället göra en egen utredning. Patienten själv fick göra en anmälan men först efter sex veckor.

– Vi valde att inte göra det eftersom vi tyckte det var viktigt att se till att få så mycket underlag som möjligt.

Nu har det gått sex veckor, har ni fortfarande inte kommit fram till slutsatsen att ni borde anmäla?

– Nu är det ju anmält för ett par veckor sedan.

Nu var det ju patienten som anmälde, varför anmälde inte ni?

– Därför att vi var inte klara med vår bedömning om det skulle polisanmälas.

Är ni klara nu?

– Det går jag inte in på, säger Anita Åkesson.