Skatteverket kritiskt mot Säpos festbokföring

2:04 min

När Säkerhetspolisen bjöd sin personal med 1 000 anställda på fest gick kalaset med James Bond-tema på över  5 miljoner kronor. Men ingen upphandling hade gjorts och dessutom krävde Säpo felaktigt stora belopp tillbaka i moms.

Anneli Möller är skattejurist vid Skatteverket och ser allvarligt på bokföringsmissen.

– Jag tycker att man bör känna till de här reglerna, särskilt om man sitter på en myndighet. Den som bokför borde känna till det här.

Anneli Möller är kritiskt mot att Säkerhetspolisen menar att den inte känt till bokföringsreglerna för intern representation.

Men den tidigare chefen Anders Danielsson som beslutade om festen, säger till Dagens Nyheter att bokföringsmissen inte var särskilt allvarlig och att det inte finns någon dramatik bakom den.

Han kan inte svara för varför det inte gjordes någon offentlig upphandling av festarrangören.

I juni förra året bjöd Säkerhetspolisen personalen på en stor galamiddag med tema James Bond.

Kända artister och komiker underhöll och gästerna bjöds på en trerätters middag med fördrink och vin.

Uppdraget att arrangera festen gavs direkt till möteskonsulten Blick. Ingen upphandling gjordes, trots att lagen kräver det.

Konkurrensverket ska diskutera frågan i sin speciella prioriteringsgrupp.

Kalaset gick på 5,3 miljoner kronor, inklusive moms. Statliga myndigheter betalar moms, men har rätt att få tillbaka den från Skatteverket. Dock inte när det gäller intern representation, för där är kompensationsrätten kraftigt begränsad.

Men Säpo krävde att få tillbaka nästan en miljon kronor i moms från Skatteverket.

Och det var först vid en granskning av Säpos bokslut som Riksrevisionen upptäckte felet, säger Gina Funnemark, chef för granskningsenheten vid Riksrevisionen.

Säpo har därför fått betala tillbaka 114 500 kronor, säger Gina Funnemark. Just nu pågår en granskning av Säpos ekonomi för 2012.

– Vi har i minne vilka felaktigheter, problem och utmaningar som myndigheten haft tidigare år, och som vi tar med oss in i innevarande års planering.

Säkerhetspolisen skriver i ett pressmeddelande att de påbörjat arbetet att göra inköpsprocessen mer rättsäker.