Blekinge

Hörselskadade svävar i livsfara när brandskydd saknas

1:34 min

Ett fungerande brandskydd för personer med hörselskada kostar tiotusentals kronor och detta innebär att många hörselskadade i länet svävar i livsfara när de inte har råd att utrusta sitt hem med den utrustning som krävs.

På marknaden idag finns brandskydd som genom vibrationer larmar vid brand, men den utrustningen är oerhört kostsam.

"Ingen vill brinna inne"
Hörselskadades Riksförbund, HRF, har kämpat länge för att få till stånd ett fungerande brandskydd för sina medlemmare.

– Ingen vill brinna inne, men det är så at våra medlemmar inte har råd att köpa den utrustning som krävs, säger Kerstin Linde, distriktsordförande för HRF i Blekinge.

Tusentals kronor
En brandvarnare med en funktion som ger vibration i kudden vid rökutveckling säljs av privata aktörer och enligt Kerstin Linde kostar en sådan utrustning omkring 15 000 kronor.

– Det här tycker vi borde ingå i den hjälpmedelsservice som finns inom landstinget. Våra medlemmar har inte råd att installera detta brandskydd själva, säger hon.

Resignerade medlemmar
Även från centralt håll känner man till problemet och försöker hitta lösningar. I Blekinge är situationen just nu ohållbar, enligt Kerstin Linde.

– Ja, våra medlemmar har gett upp. De har inte råd. De som är ensamstående är extremt utsatta. Själv har jag hundar och en man som kan larma vid brand hemma, men det är många som bor själva och där finns ingen annan hjälp än brandskyddet, säger Kerstin Linde.