Massavhopp efter Vilks uteslutning

2:25 min

På Jämtlands läns konstmuseum, Jamtli, riskerar samtidsutställningen Udda och Jämt att ställas in en månad före vernissaget. Anledningen är Lars Vilks och hans deltagande i den konferens som den högerextrema och antimuslimska organisationen Sion anordnar i New York den 11 september.

Vilks uttalande om den muslimska världen här i Kulturnytt fick Jamtlis chef, Henrik Zipzane att utesluta Vilks från utställningen där han var en av 16 tongivande svenska samtidskonstnärer. Vilket i sin tur ledde till att många av dem nu hoppar av i protest.

Från början var det tänkt att sjutton konstnärers verk skulle visas på utställningen. Men Nathalie Djurberg lämnade återbud i ett tidigt skede. Då det blev de sexton  Sedan bestämde sig då Jamtlis chef Henrik Zipsane för att utesluta Lars Vilks: femton kvar.

Så hoppade då Marianne Lindberg de Geer, Mikael Ericsson och Ola Åstrand av. Efter dem följde konstnärsparet Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström, och sedan Anne-Marie Nordin.

Nio kvar blir åtta efter att Magnus Wallin sagt att han inte heller vill vara med.

Zandra Ahl vill inte kommentera vare sig Vilks eller kollegornas beslut men säger sig inte ha några planer på att hoppa av. David Svensson säger att han kanske vill vara med och kanske inte.

Jag lyckas inte nå Linn Fernström och Clas Eklundh. Men Anna Odell bestämmer sig för att dra sig ur. Liksom Andreas Poppelier Per B Sundberg och Viktor Rosdahl.

Så var de bara fem.

Jamtlis Chef Henrik Zipsane är ovetande om att avhoppen är så många och vill inte kommentera det förrän han talat med sina kollegor som arbetar med utställningen.

Men om jag säger till dig att fler än hälften hoppat av, hur kommenterar du det?

– Så kan det gå