Vattenfall slipper ansvar vid tysk kärnkraftsolycka

1:26 min

Svenska Vattenfall kommer inte att hållas ansvarigt vid en eventuell kärnkraftverksolycka på sina verk i Tyskland. Det är en av följderna av statliga Vattenfalls ändrade företagsform.

– För tillfället är Vattenfall AB ansvarigt utan en övre gräns men med den nya sammanslagningen så kommer det inte längre att vara så, säger Stefan Muller, pressansvarig för Vattenfall i Tyskland.

För närmare tre år sedan avslöjades att det statligt ägda Vattenfall hade skrivit på ett avtal som gjorde att Vattenfall skulle hållas ansvarigt vid en stor olycka på ett av deras tyska kärnkraftverk.

Ett sådant ekonomiskt ansvar skulle kunna innebära konkurs för Vattenfall med förlorade jobb och miljardförluster i statliga intäkter från ett av Sveriges största företag.

Men i höst kommer Vattenfalls tyska dotterbolag att ändra bolagsform vilket innebär en brandvägg mellan svenska Vattenfall och de tyska dotterbolagen.

De nya avtalen betyder att svenska Vattenfall inte längre kommer kunna ställas till svars vid en eventuell kärnkraftsolycka i Tyskland, enligt Vattenfalls talesperson Stefan Muller.

– Från ett svenskt perspektiv så kommer vårt svenska moderföretag, Vattenfall AB, inte längre ha något ansvar för en eventuell kärnkraftolycka i Tyskland, säger han.

Men det finns negativa röster bland miljöorganisationer och lokala politiker i Tyskland som tycker att företaget använder sig av juridiska trick för att slippa ta ansvar, men Vattenfall försvarar förändringarna med att företaget vill bli mer modernt och strömlinjeformat.