New Orleans hotas av ny orkan

2:47 min

Stormen Isaac nu nått orkanstyrka, med vindhastigheter på 33 meter per sekund, uppger det amerikanska orkancentret NHC. Och från Vita huset manar president Obama invånarna vid Mexikanska golfens kust att lyssna på sina ledare och evakuera om de uppmanas att göra det.

Åtta meter höga fördämningar har nu stängts för att skydda New Orleans mot orkanens svallvågor, säger borgmästare Mitch Landrieu vid en direktsänd briefing.

Fyra delstater har redan utlyst undantagstillstånd och Vita huset har i ett uttalande sagt att det kan vara ett alternativ att använda landets oljereserver som ersättning för de stängda oljeplattformarna i Mexikanska golfen.

Väderrapporterna i amerikansk tv blir allt mer alarmistiska. Isaac väntas bli en kategori-2-orkan och den kan passera direkt över eller strax väster om New Orleans, värsta tänkbara scenario, säger meteorologen.

Vädermyndigheterna beräknar att Isaac slår till mot New Orleans-trakten natten till onsdag, det blir på dagen sju år efter att orkanen Katrina ödelade stora delar av staden.

Katrina var en starkare storm och staden New Orleans är mer förberedd nu – men i gengäld väntas staden träffas mer direkt den här gången.

Isaac har tidigare passerat över bland annat Haiti och Dominikanska republiken och där har det rapporterats att 20 människor dödades.

President Barack Obama har utfärdat undantagstillstånd för delstaten Louisiana, även i till exempel Mississippi och Alabama har man förklarat katastrofläge.

Invånarna längs golfkusten som har stor vana vid orkaner har de senaste dagarna spikat igen fönster och bunkrat livsmedel och vatten.

I Mexikanska golfen har 80 procent av oljeproduktionen stängts av för att undvika eventuella utsläpp.