"Sverige isoleras som konstnation"

Efter avgiftshöjningen i högskolan har Sverige världens dyraste konstutbildningar . Nu slår rektorerna larm om att Sverige är på väg att isoleras, skriver Svt:s Kulturnyheterna.

I februari 2010 beslutade regeringen att höja avgifterna i högskolan. Sverige ska konkurrera med hög kvalitet, inte låga priser, sade dåvarande högskole- och forskningsminister Tobias Krantz.

Men avgiftshöjningen har fått stora konsekvenser på landets konsthögskolor.

På Konsthögskolan i Malmö betyder de nya reglerna att varje utomeuropeisk student betalar en årsavgift på 200 000 kronor. Den summan kan få studenter betala, vilket gör att i princip inga utomeuropeiska studenter längre kommer in på skolan.

–  I år blir det noll nya antagna, säger Gertrud Sandqvist, rektor på Konsthögskolan i Malmö.

Att så få väljer svenska konstskolor beror mycket på just priset. En utbildning på prestigeskolor som Goldsmith och Central Saint Martins kosta omkring 150 000 kronor per år. I Sverige är motsvarande pris runt 200 000 kronor.

Maria Lantz, rektor på Konstfack i Stockholm, berättar att man innan avgiftshöjningen hade utomeuropeiska studenter på 45 av 180 platser för masterstudenter. Hösten 2011 och 2012 har bara fyra personer från dessa länder antagits och lyckats betala avgiften på 265 000 kronor per år.

Maria Lantz menar att avgiftsreformen inte bara skapar ett principiellt problem för Konstfack. Den riskerar också att minska skolans attraktionskraft bland svenska studenter.

Mats Olsson, högskolerektor på Valand, är inne på samma linje.

– Vi utbildar studenter till en global marknad. Syftet är att de ska kunna arbeta internationellt. Att inte få det utbytet påverkar deras möjligheter väldigt mycket, säger han.

Både Konstfack och Konsthögskolan i Malmö har varit i kontakt med regeringen för att övertala den att sänka avgifterna.

– Jag har framfört det här mängder av gånger och försökt peka på de orimliga konsekvenserna, att det här innebär att Sverige isoleras. Men jag får känslan av kulturdepartementet inte är särskilt intresserade av att ha internationella konstnärer till Sverige, säger Gertrud Sandqvist.

Flera av de konsthögskolor Svt:s Kulturnyheterna talat med upprepar nu sina krav. Avgifterna måste sänkas, men helst tas bort helt.

– Vi skulle önska att åtminstone våra utbildningar var undantagna från de här avgifterna. Annars missar vi kunskap vi skulle kunna få in i landet gratis. Det är inte bara en fråga för akademin utan också för näringslivet och samhället i stort, säger Maria Lantz.