70-procentig ökning av obetalda sms-lån

2:14 min

Antalet obetalda sms-lån som går vidare till Kronofogden har ökat med 70 procent under det första halvåret 2012, jämfört med samma period förra året.

– Det finns fortfarande både stora brister i kreditprövningarna och i informationen om villkoren innan lån beviljas, säger Jan Åkerlund, förebyggare på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Ungdomar står för drygt en femtedel av alla obetalda sms-lån. Det är en liten ökning men inte i närheten av de höga nivåerna från 2006-2007.

Det finns i dag ett 40-tal företag i Sverige som erbjuder de snabba sms-lånen.

Och den lagskärpning som kom för ett drygt år sedan – som dels tvingar företagen att göra en kreditprövning, och dels att ange den effektiva räntan i sina annonser – har enligt Kronofogden inte fått önskvärd effekt.

– Förutom den bristande kreditprövningen, så är många av företagen fortsatt aggressiva i sin marknadsföring. Reklamen använder till exempel snabbhet och att även skuldsatta kan låna som lockbeten. Ökningen av de obetalda sms-lånen spär på den onödiga överskuldsättningen, säger Jan Åkerlund.

Totalt kom 24 377 ärenden med obetalda sms-lån in till Kronofogden under januari-juni i år, vilket är en ökning med 10 000 ärenden från 2011.

Ekot