Brott och straff

Polisen storsatsar mot bluffakturor

1:38 min

I operation "Draupner" ska polisen få bort de som driver blufföretagen från marknaden.

Det är ett direkt krav från justiteministern säger Stefan Larsson som är sakkunnig och nationell samordnare seriebrottslighet på polisen i Skåne.

- Justiteministern har tagit upp det här och pekat med hela handen och vi har kännt till att problemet har funnits ett tag. Tidigare har man i huvudsak lagt ner de här fallen men nu anser man att det är grovt bedrägeri.

Flera myndigheter, bland annat skattemyndigheten, tullen och polisen ska tillsammans i opration draupner arbeta för att få bort blufföretagarna från marknaden.

- Draupner kommer från den nordiska mytologin och det ska då vara Odens ring som var nionde dygn droppar åtta som blir åtta nya ringar och för en gång skull var det ganska fyndigt i och med att det skulle vara likheten med att hela tidan ploppar upp nya bolag på den här marknaden.

Det i Skåne problematiken är störst när det gäller bluffakturebedrägerier och historiskt sett så är det också i skåne problemen har varit störst när det gäller kortbedrägerier genom skimning.

I går greps en person i Helsingborg som misstänks vara den drivande bakom det största fallet hittils som utretts när det gäller bluffakturor. Det gripandet har inte med operation Draupner att göra, men åklagaren tror att det kommer ta fallet till en annan nivå nu när den här brottsligheten kommer att prioriteras på ett annat sätt. Även Per Geijer som är säkerhetschef på Svensk hande tror det.

- Framför allt kommer det påverka de som sysslar med den här formen av bedrägerier att man ser att man faktiskt på hjärnan bakom och att man inte bara nöjer sig med målvaktsjakten. Och sen kommer det att märkas bland åklagare och polisen att de faktiskt får effekt av sitt arbete så jag tror det här kommer få stora konsekvenser.