sms-lån

Obetalda sms-lån fler än någonsin

1:51 min

Under första halvåret i år har Kronofogden fått in 70 procent fler ärenden om obetalda
sms-lån än samma period förra året. Antalet obetalda sms-lån är fler nu än de någonsin har varit.

– Jag spelar poker. Så jag tog ett sms-lån men lyckades förlora alla pengarna. Nu sitter jag här med problem att betala tillbaka skulden, säger Tony Nilsson, 21, i Stockholm.

Tony tog två sms-lån på totalt 3000 kronor. Om han inte hade gjort det hade han fortfarande kunnat teckna till exempel ett mobilabonnemang eller skriva på ett hyreskontrakt. Nu får han vänta tre år på att betalningsanmärkningen ska försvinna innan han kan göra det.

– Det känns när man går runt med skulder. Man känner sig inte fullkomligt fri.

De obetalda SMS-lånen minskade i antal för två år sen. Då trodde man att det var de nya reglerna om kreditprövning och bättre information om bland annat räntan på lånen som hade gett effekt. Men året efter ökade antalet ärenden hos Kronofogden. Och i år ökar de igen - med 70 procent. Det motsvarar 10 000 fler obetalda sms-lån bara under första halvåret i år jämfört med samma period 2011.

– Det är faktiskt all time high. Det är oerhört skrämmande, säger Janne Åkerlund, kommunikatör på Kronofogden.

Janne Åkerlund skyller ökningen bland annat på aggressiv marknadsföring, men också på dålig kreditprövning. I en stickprovskontroll var det till exempel 70 procent av de unga som hade skulder hos Kronofogden redan innan de fick sms-lån.

– Jobb får de inte. Bostad får de inte. Men skuldsätta sig får de. Och det här leder till en situation där väldigt många unga kommer gå in i en återvändsgränd.

Tony Nilsson vill inte skylla allt på företagen som lånar ut. Han var klantig som begärde lånen, tycker han. Men han tycker samtidigt att det var alldeles för lätt att få pengarna - och att kontrollen innan var för dålig.

– De vet inte ifall jag har några pengar. Så det är nästan som att de vet hur det kommer gå. Jag tror att väldigt många hamnar i det här. Det är helt klart för enkelt.