OS-torka kan bli medaljregn i Paralympics

2:10 min

I dag invigs Paralympics i London och för ungefär två veckor sedan avslutades OS. Men statistik över antal medaljer visar att framgångar inom det ena spelet inte automatiskt medför framgångar i det andra.

Ett land som utmärker sig är Israel som har tagit 47 gånger fler medaljer i Paralympics än i OS, räknat från 1960 då Paralympics startade.

Israels truppledare Ron Bolotin säger att en av anledningarna till framgången kan vara deras starka koppling till armen. Sårade soldater med god grundfysik trotsar sina skador och satsar på idrotten och idrotten satsar på dom.

Hälften av Israels tävlande har skadats under militärtjänst men Ron Bolotin påpekar att Paralympics har förändrats med tiden.

Fler länder och tävlande medverkar, det satsas mer pengar och uppmärksamheten kring spelen ökar.

Sverige har sedan starten 1960 tagit mer än dubbelt så många Paralympicsmedaljer som OS-medaljer.

Men de flesta medaljer togs i början då det inte var lika många tävlanden som i dag.

Hans Säfström som är den svenska truppledaren säger att det blir svårare och svårare att ta medalj.

En annan anledning till att antalet medaljer kan variera är att det finns fler medaljer att dela ut.

Inom exempelvis 800 meter rullstolsåkning, motsvarigheten till löpgrenen 800 meter i friidrott, delas de tävlande in i fyra klasser beroende på rörlighet och stabilitet, vilket resulterar i att en medalj i stället blir fyra.

Men även klasserna har minskat i antal de senaste åren och Hans Bolling, forskare i idrottshistoria, säger att det är ett viktig steg för att göra Paralympics mer jämförbart med OS.

Reporter: Jenny Pettersson i samarbete med radiosportens Martin Marhlo.
Research: Jens Finnäs.