Kopieringsskandalen

Ekspong har kopierat flera texter

Nerikes Allehandas tidningschef Katarina Ekspong har på en blogg flera gånger använt formuleringar som är identiska med andra mediers artiklar.

Mest omfattande är likheterna med en artikel på Sveriges Radios hemsida.

Dagen efter den var publicerad dök tre meningar upp i stort sett ordagrant på en blogg som Katarina Ekspong då drev som tidningschef på Norrtälje Tidning.

Så här skriver Sveriges Radios reporter Alice Petrén:

1.
Oron kring euron lägger sig inte, trots helgens räddningspaket för Irland. I dag fortsatte räntorna upp för flera av de skuldtyngda euro-länderna i södra Europa, bland annat Portugal, rapporterar vår Sydeuropakorrespondent.

2.
Centralbanken här i Lissabon gick i dag ut med en varning om att Portugals banker löper en stor risk att inte klara sig själva, om regeringen misslyckas med att trycka ner statsutgifterna, budgetunderskottet och skulderna.

Så här skriver Katarina Ekspong dagen efter (ändrar därför till igår):

1.
Oron kring euron lägger sig inte, trots helgens räddningspaket för Irland. I går fortsatte räntorna upp för flera av de skuldtyngda euroländerna.

2.
Centralbanken i Lissabon varnar för att landets banker löper stor risk att inte klara sig själva om regeringen misslyckas med att trycka ner statsutgifter, budgetunderskott och skulder. Det gäller att inte förbygga sig. Åtminstone inte på lånade pengar. Är det kanske kontentan-även för Norrtälje?

Ytterligare ett exempel är en artikel i Dagens Nyheter den 24 juli 2011 där Anna-Lena Lodenius skriver om högerextremism.

Så här skrev Anna-Lena Lodenius i sin artikel i DN: 

I dessa partier odlas föreställningar om en förtryckt sanning som inte får framföras utan att budbäraren hånas, förskjuts och i vissa fall straffas.

I högerpopulistiska kretsar odlas även föreställningen om elitens sammansvärjning och sveket mot det riktiga folket.

Så här skrev Katarina Ekspong i sin blogg tre dagar senare:

I högerextrema kretsar odlas föreställningar om en förtryckt sanning som inte får framföras utan att budbäraren förskjuts och ibland straffas. Där odlas också föreställningen om elitens sammansvärjning och ett svek mot det riktiga folket.